KARDEŞİ KARDEŞE KIRDIRAN HASET
Dr. Lamia Levent Abul
Allah Teâlâ, insanoğlunu yeryüzünün halifesi kılıp meleklerine Âdem’e secde etmelerini emrettiğinde şeytan, kendini insandan üstün görerek Yüce Rabbin secde emrine itaatsizlik etmiş ve rahmet-i ilahiden kovulmuştu. Haset, İblis’in mahvına sebebiyet veren bir ateşti ve gün gelecek o ateş, Âdemoğullarını da yakıp kavuracak, kardeşi kardeşe kırdıracak boyutlara ulaşacaktı. Zira insanoğlunun mayasında da kolay kolay doymayan, kanaatten uzak bir nefis, hırs ve kıskançlık vardı. İnsanoğlunun imtihanı bu kötü duyguları yenerek kardeşliği ve isarı hayatın merkezine koymaktı. Cennetin anahtarı olarak gösterilen erdemlerden biri, Allah’ın (c.c.) verdiği bir nimetten dolayı hiç kimseye haset etmemekti. Yüce Rabbimiz, mal mülk, makam mevki, evladüiyal gibi nimetlerini dilediği kuluna bahşeder. Müslüman bilinci yokluk kadar varlığın da ağır bir imtihan olduğunun idrakindedir. Dolayısıyla kardeşinin sahip olduğu nimetlere haset etmek yerine, o nimetlerin de bir imtihan vesilesi olduğunu düşünerek yaklaşır. Haset ise Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) ifadesiyle iyi ve güzel olan ne varsa yakıp kül eden bir ateştir (Ebû Dâvud, Edeb, 44). En güzel örnek olan Allah Resulü (s.a.s.), Müslümanların birbirine kin beslememesini, birbirlerine haset ederek sırt çevirmemesini ister, “Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun!” buyurur (Buhârî, Edeb, 62).
Diyanet Aile Dergisi olarak bu ay biz de insanları yakıp kavuran bu ateşe bir damla su serpebilmek adına “Kardeşliği Bitiren Haset” gündemiyle karşınıza çıkıyoruz. Dr. Fatma Bayraktar Karahan, yazısında şeytanı cennetten kovduran hasetin sevgi ve kardeşliği de zedelediğine dikkat çekti: “Birbirinin malına, evladına, makamına bakarak içlerinde haset büyütenler, din kardeşliğinin gücünden de mahrum kalırlar. Kopan kardeşliktir, sıla-ı rahimdir ancak ödenecek bedel, tüm ailenin ve tüm ümmetindir.” Zeynep Uzun, dosya konumuza “Hasetten İsar’a: Biz Neredeyiz?” adlı denemesiyle katkı sundu. Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Hüseyin Arı, Nisâ suresi 32. ayetin ışığında “İmanı Zedeleyen Duygu: Haset”i kaleme aldı.
Bu ayki söyleşimizi gastronomi uzmanı Ramazan Bingöl ile Türk mutfağı üzerine gerçekleştirdik. Kendisiyle kültür ve geleneğimizdeki sofra adabını, Türk mutfağını diğer mutfaklardan özel kılan unsurları, kültür ile yemek arasındaki ilişkiyi konuştuk.
Dergimiz, şubat ayında da birbirinden kıymetli yazılarla ve kalemlerle siz değerli okurlarımızın huzurunda. Yavuz Kurt, “Rahmet İklimi Üç Aylar ve İlahi İkram Geceleri”nde mübarek gün ve gecelerin bereketini kaleme aldı. Kültür Sanat köşemizde Sümeyra Çelik, “Hikmetten Arındırılmış Bilgi Sorunsalı” yazısıyla yer alırken Suavi Kemal Yazgıç, Bir Kavram Bir Yorum köşesi için “Edebiyat”ın yansımalarını yazdı. Ali Necip Erdoğan bu sayıda Varlık Aynası’na “Sadakat”i taşıdı.
Sizleri dergimizle baş başa bırakırken mübarek üç aylarınızı, Regaip ve Miraç Kandillerinizi can-ı gönülden tebrik ediyor, yeni sayılarda görüşmek üzere diyoruz.