KategoriResmi
AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİFİ SEMPOZYUMU

Komisyon

KİTAP HAKKINDA

Şanlı tarihimizde mümtaz bir yeri, gönüllerimizde müstesna bir değeri olan Ayasofya, ulu bir cami olmasının yanında büyük bir medeniyet sembolüdür.İstanbul’un fethinden sonra şehrin en büyük mâbedi olan Hagia Sophia Kilisesi Fâtih tarafından Ayasofya, Allah’a kullukta tevhidin sembolü; her türlü din, dil, ırk, kültür, düşünce, mezhep ve meşrepten insanı kucaklamasıyla da birlikte yaşama ahlakının örneğidir. Ulu bir cami olarak taşıdığı zengin kültürel mirasıyla Ayasofya Müslümanlar için büyük bir inancın, medeniyetin ve adaletin timsalidir. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 24 Temmuz 2020 tarihinde kılınan ilk cuma namazı ile birlikte fiilen ibadete açılmıştır. Böylesi bir tarihi gelişme karşısında temsil ettiği değerleri ve ifade ettiği manaları keşfetmek için Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi konulu ulusal düzeyde sempozyum düzenlenmiştir. 2-4 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyum caminin tarihine ve şahit olduğu değişimlere ışık tutmak, bünyesinde barındırdığı kültür mirasının bilhassa dinler tarihi ve Türk-İslam sanatları açısından tanıtımına katkı sağlamak, ulu mabedin medeniyetimizdeki eşsiz değerini din ve ibadet tarihi ekseninde mercek altına almaktadır. Ayasofya adıyla fethin sembolü olarak camiye çevrilmiş ve ilk cuma namazı da burada kılınmıştır. 1453’ten 1934’e kadar şehrin ulu camii durumundaki baş camisi olarak hizmet vermiş ve etrafında medresesinden sıbyan mektebine, hamamından imaretine, kütüphanesinden muvakkithanesine, sebilinden şadırvanına kadar nitelikli bir külliye teşekkül etmiştir. Hat sanatının eşsiz örnekleri, kitabeleri, çinileri ve daha pek çok Türk-İslam sanatı eserleriyle tezyin edilmiş olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ni tam manasıyla anlayabilmek için taşıdığı derin manaları bilmek gerekir.